Birgitta Faxe

Arbetshistorik

 Efter fyra år på Konstfack/textil 1960-64 blev min huvudsakliga inriktning att arbeta med större bildvävar för offentlig miljö. Vävarbetet gav mig stor glädje och tillfredsställelse, även om det ibland var fysiskt ansträngande. 

Sedan 1973 kom jag att tillhöra Textilgruppen, en sammanslutning av 44 yrkesverksamma textilkonstnärer, som alla arbetade hantverksmässigt. Flera av oss undervisade också och några hade uppdrag för textilindustrin. Vi hade en egen utställningslokal, först på S:t Paulsgatan 5, sedan på Hornsgatan 6 (Grafiska Sällskapets nuvarande lokaler). Till Textilgruppens utställningar och försäljning kunde jag och de andra medlemmarna lämna in våra färdiga bildvävar, textilcollage, broderier, handtryckta bilder och metervaror. Vi hjälptes åt med verksamheten.

Efter mer än tio år som medlem av Textilgruppen och många utställningar senare, valde jag att lämna gruppen och att arbeta i min egen ateljé med olika projekt.

 Tre stora uppdrag följde efter varandra: 6 stora bildvävar till Statens Konstråd, ett textilt köksprogram till Nilsjohan AB i Eskilstuna och ett designuppdrag i plast för Hammarplast AB. Sammantaget, arbete för mig under flera år.

I slutet av 1980-talet blev det efterhand kärvare tider inom kultursektorn. Jag hade turen då att bli erbjuden arbete på heltid på Kalmar Konstmuseum. Där sökte man en ansvarig intendent för Arkiv för Svensk Formgivning och för utställningar med konsthantverk och design. Min anställning började i Kalmar 1992 och varade under fjorton år. Över hundra svenska formgivare presenterades med verk och skisser på museet under åren. Museets utställningsteam stod oftast för produktionen.

Tidvis kunde jag arbeta med eget skapande och även delta i några samlingsutställningar med konstnärsvänner.

Åter till ett liv som konstnär

Jag har fortsatt mitt konstnärsskap genom att fokusera på broderi ,i fria tekniker och med blandtekniker, akvareller och papperscollage. Till min bildvärld hämtar jag inspiration från naturen och världen vi lever i. 

/ Birgitta

Birgitta Faxe

Copyright : Birgitta Faxe